Üzemanyaglopás vs GPS Nyomkövetés

Régen az üzemanyaglopás nyílt titok volt. Minden kamionsofőr és teljes rokonsága diesel autókkal furikázott. Mindenki tudott róla, senki nem tett, nem tehetett semmit. Mit tehetett volna? Beültet egy megfigyelőt a sofőr mellé? Max megosztoztak volna a hasznon a sofőrrel.

Jó hír! Már lehet tenni a gázolajlopás ellen! Sőt teljesen felszámolható! GPS járműkövetéssel, kizárva az emberi személyiségből fakadó hibákat.

Amikor elkezdődött a nyomkövető eszközök bevezetése a fuvarozó cégek nyomásának köszönhetően megjelentek az első üzemanyaglopást kiszűrő lehetőségek. Megjelentek a pálcák, szondák.
Csak egy baj volt. Nemcsak a nyomkövetés fejlődött, hanem velük együtt az üzemanyag lopási módszerek is. A sofőrök egyre leleményesebb módszereket fejlesztettek ki arra, hogy úgy csapolják meg az üzemanyagtartályt, hogy azt a mérésre szolgáló eszközök ne tudják kimutatni. De a technika nyert. Ma a fedélzeti computerek korszakában már minden információt ki lehet szedni a járműből. Méghozzá hamisíthatatlan valós adatokat. Mint például a ténylegesen elégetett üzemanyag mennyiségét. Ez a napjainkb an CANBUS technológia néven vált ismertté a járműkövetés területén. Rossz hír ez viszont a sofőröknek, hiszen evvel a rendszerrel 1% pontossággal figyelemmel kísérhető a gázolaj sorsa a tankolástól a kipufogóig.

És hogy mennyit lehet evvel megtakarítani? Rengeteget! Sokszorosát annak, amibe egy ilyen eszköz beruházásánál számolni kell, nem is beszélve az ilyen eszközök egyéb költségcsökkentési lehetőségeiről.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Miért kell nekünk keresztbetenni? Kamionosok vagyunk, mindig is okosítottuk az üzemanyagot, senkit sem bántott? Miért zavar ez hirtelen mindenkit?

Járműkövető írta...

Kedves László! Okosítottátok vagy loptátok az üzemanyagot? Nem mindegy. Az üzemanyaglopás szerintem sosem volt megengedett, csak nem tudtak mit tenni ellene. Most, hogy már van megbízható pontos eszköz, lehet tenni a gázolajlopás ellen.